René, sretan ti rođendan

SJEĆANJE NA RENÉA

René Matoušek, rođeni vukovarčanin, veliki dio svog života proveo je u Velikoj Gorici koju je, svojim stvaralaštvom i djelovanjem u svim aspektima kulturnog života, zauvijek obilježio i umjetnički zadužio. Sva ljeta svoga djetinjstva proveo je kod bake u Velikoj Gorici, gdje se i preselio 1977. dolaskom na studij.

Prva knjiga  ‘Jaka veza’ objavljena mu je 1980. u goričkoj Biblioteci Albatros, a u širok opus njegovog stvaralaštva uvodi nas knjiga ‘Da za Renéa’, koju 1997. objavljuje Narodno sveučilište Velika Gorica. Velik broj radova koji tek čekaju na objavljivanje čuva Renéova obitelj u Velikoj Gorici. Godine 1990. vratio se u Vukovar, u kojem se zadnji put čuo njegov glas preko radio valova kada je uputio poziv za pomoć koji je prenesen radijskim postajama diljem Hrvatske. U Vukovaru je prije točno dvadeset godina izgubio život. Stomatolog, pjesnik, skladatelj, publicist i esperantist; René Matoušek je nezaobilazan dio velikogoričke kulturne baštine, i dio života mnogih Velikogoričana.

MALA NOĆNA MUZIKA

Prije nekoliko tjedana, nakon završetke jedne manifestacije, nas nekoliko se iskralo za vrijeme domjenka na stražnji izlaz zapaliti cigaretu. S obzirom da se srećemo vrlo rijetko, kad nam se poklope raznorazni kulturni događaji, ti trenuci  iskradanja nam služe ujedno i kao nadoknada propuštenog vremena. Neka vrsta info updatea. Tako smo i ovaj put stajali u mraku i elaborirali što kod koga ima novog. Nakon svih novosti priča je otišla u svim smjerovima u kratkim crticama i natuknicama. I onda smo nekako u isti tren svi zašutjeli. A netko je odjednom pitao: Sjećate se Renéa?

Svi smo se odmah nasmiješili. I pričali o Renéu. Jer; svi imamo priču o Renéu. Puno njih zapravo. Teško bi mi bilo povjerovati da postoji osoba u Velikoj Gorici, ne uključujući tu najmlađe generacije, koja nema priču o njemu ili koja barem ne zna tko je René.

Osobno sam ga upoznala zahvaljujući jednoj od svojih najvećih životnih ljubavi; knjigama. Ono što je najljepše kod Renéa je slijedeće: kako god (i kad god) ga upoznali, ne možete reći ništa drugo nego da ste ga upoznali osobno. Pa makar samo pročitali njegove pjesme; s punim pravom možete reći da ste ga osobno upoznali.

Mlađe generacije će vjerojatno pitati tko je René. Kad objašnjavam tko je netko, imam naviku usporediti tu osobu s određenom vrstom glazbe. Ili točno određenom pjesmom. Za tu moju naviku kriva je jedna moja druga životna ljubav; glazba naravno. Svjesna sam da te moje usporedbe mnogima mogu čudno djelovati, pogotovo kad za nekog klasičara kažem da je čisti rokenrol. Ali u mojem mentalnom sklopu jasno sam time dala do znanja da govorim o nekom tko je toliko dobar da bolji biti ne može.

Dakle, ako me pitate jesam li ikada uživo razgovarala s Renéom, odgovor je ne. Ali, vjerujte  poznajem ga osobno. I imam svoju priču o njemu. I više njih. To su moji osobni trenuci koji su se u određenim vremenskim razdobljima isprepletali sa susretima s njim. Nekad kroz sjećanje, nekad kroz stih, nekad kroz razgovor s dragim mi ljudima na nekom stražnjem izlazu nakon nekog nastupa.  I neizbježno na većini književnih događanja, koja u pravilu ne mogu proći bez čitanja njegovih stihova. A kada jednom pročitate riječi Renéovih stihova ostati će zauvijek u Vama, odzvanjajući svom žestinom života, poput rokenrola, i to rokenrola koji se svira kao Mala noćna muzika.

Autor: Sonja Filipović

www.vgdanas.hr

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s